2015. jan 26.

Gondolatok a coachingról - A fa és az erdő esete

írta: Bad Dirt
Gondolatok a coachingról - A fa és az erdő esete

 

Tavaly október végén, legfőképp a lányom presszírozásának köszönhetően háztartásunkban megjelent egy kiskutya. Ezzel párhuzamosan pedig új hobbi ütötte fel a fejét a körünkben: a kora reggeli ebfuttatás.

Mivel a Bécsi úton lakom, viszonylag közel a Margit-szigethez, értelemszerűen adta magát, hogy az Árpád-hídon keresztül arrafelé vegyük az irányt, majd át a szigeten a budai rakparton kocogjunk hazafelé.

Minden remekül alakult, a hajnali friss testmozgást nagyon élveztem, csak az az átkozott sötétség és magány ne lett volna... A december végi kihalt, ködbe burkolózott futókör látványához csak nem bírtam hozzászokni, páni félelmemben rendszeresen iszkoltam keresztül a szigeten. Csak a Margit-hídi csücskénél nyugodott meg a kedélyem, addigra ugyanis a nap is feljött, és más futótársak is elkezdtek szállingózni.

Aztán egyszer, ahogy épp a férjemnek ecseteltem fennhangon félelmeimet és a Margit-hídi napfelkeltét, hirtelen szöget ütött a fejemben a megoldás. Ami, utólag, belátom, valóban pofonegyszerű volt.

 

És onnantól kezdve a Margit-híd felé indultunk útnak a kutyával, így mire a szigetre értem, ki is világosodott, és a közönség is némiképp felduzzadt, semmi sem akadályozta immár, hogy teljes lelki nyugalomban átadhassam magam az örömkocogásnak.

erdo.jpg

 

Azt kérdezed, mindez hogyan kapcsolódik a coachinghoz?

 

Nos, mindannyiunkkal előfordul, hogy egy probléma sűrűjében egyszerűen nem látjuk a fától az erdőt. Ilyenkor, mint az én mondén esetemben, sokszor az is elég lehet, ha fennhangon kimondjuk valakinek azt, ami bennünket foglalkoztat. A hangosan megfogalmazott dilemmára így magunk is megtalálhatjuk a megoldást.

 

Nyilván egy ennél bonyolultabb elakadásnál nem mindig elég kimondani a dolgokat, hiszen az jóval összetettebb megközelítést igényel. Egy coach azonban nem csak meghallgat, hanem kérdések segítségével új nézőpontot is ad. Azaz segíthet kilépni a fa mögül, hogy észrevegyük az erdőt is. A friss, új szempont pedig új megoldásokat hoz. Nem kell tehát benne tipródni egy olyan helyzetben, amiben kellemetlenül, kényelmetlenül érzed magadat. A változtatás eszköze a te kezedben van, a coach pedig segít, hogy megtanuld hogyan használjad azt.

Szólj hozzá

dilemma probléma nézőpont coach elakadás