2015. jan 26.

Miben más egy coach-csal folytatott beszélgetés, mint a barátnőmmel?

írta: Bad Dirt
Miben más egy coach-csal folytatott beszélgetés, mint a barátnőmmel?

 

 

Sokan, akik először veszik igénybe az elakadásukkor egy szakember, terapeuta, pszichológus, mediátor, vagy coach segítségét, előtte hosszasan hezitálnak, érdemes-e egyáltalán ilyen költséges problémamegoldásba kezdeniük. Emlékszem, én is éveken át töprengtem, vajon megéri-e szakemberhez fordulnom a nehézségeimmel, vagy bőven elég, ha kibeszélem a bajaimat közeli barátnőimmel. Hiszen, érveltem magamban, részben azért vannak az érző szívű, értő fülű jóbarátok, hogy a dilemmáimat feltárhassam nekik -időkorlát és anyagi megterhelések nélkül.

Ám hiába beszéltünk sokat és sokszor a dolgaimról, valahogy mégsem jutottam előbbre. Így aztán végül csak elkeveredtem egy szakemberhez, az életem pedig rá két hétre 180 fokos fordulatot vett, mégpedig a jó irányba.

 

A barátnők és egy szakember között ugyanis van néhány fontos különbség.

 

A coach-csal (vagy pszichológussal, terapeutával) töltött alkalmakat tekinthetjük úgy, mint egyfajta lelki, szellemi wellness szolgáltatást. A coach arra van kiképezve, hogy legideálisabb, leginkább személyre szabott segítséget tudja kliensének nyújtani.

 

Ez az az idő, ami csak és kizárólag rólad szól. Senki nem szakít félbe, elmondhatod az összes nyomasztó dilemmádat, a coach és te semmi másra nem koncentráltok, mint a te problémádra. A célotok a te célod, a témátok a te témád. A megoldás is a te megoldásod lesz. A coach abban segít csupán, hogy megtalálhasd azt, ami neked a legkézenfekvőbb, ami számodra a legjárhatóbb út. Abban támogat, hogy a legtöbbet kihozd magadból és az adott helyzetből. Együtt tudatosítjátok az elakadásokat és ezek okozóit.

Sohesem ítélkezik a bajaid, vagy te feletted, nem értékel, nem a saját tanácsait, megoldásait, nézőpontját, vagy véleményét kínálja. Azért dolgoztok együtt, hogy a huppanót, ami az utadat keresztezi, közös erővel eltakarítsátok. Mégpedig úgy, hogy a coach adja a kezedbe a ásót, és te leszek az, aki lapátol. És a coach mutat rá arra is, szerinte hol lehetne leghatékonyabban elkezdeni a munkát, így nem fogsz feleslegesen izzadni.

 

titok.jpg

 

Végül, de nem utolsósorban: a coachod megőrzi a titkaid. Jól tudja, hogy minden, amit neki elmondasz, csak kettőtökre tartozik, azt senki másnak, semmilyen körülmények között ki nem adja.

Ez a bizalommal teli, meghitt légkör pedig hihetetlen energiákkal képes ellátni a közös munkafolyamatot.

Szólj hozzá

titok wellness coach elakadás